Hoogleraar Menswetenschappen, Alan Lightman, schrijft in zijn recent verschenen boek ‘The Praise Of Waisting Time’ dat we veel te weinig luieren. En dat terwijl het goed voor ons is, want luieren ontspant en dat levert weer creativiteit en ideeën op. Misschien is het maar een klein idee, dat nog moet ontkiemen, maar wie weet groeit het uit tot iets moois. Luieren als grondstof voor onze ideeën.

Gij zult productief zijn

Als coach zeg ik regelmatig tegen klanten dat ze de tijd kunnen nemen om niets te doen. Te relaxen en te luieren om zo nieuwe energie op te doen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig want wat zeg ik tegen mezelf? “Gij zult productief zijn en uw tijd niet verdoen.” Zoiets gaat er bijna dagelijks door mij heen als ik even lucht wil happen. Wat dat betreft waren de warme zomermaanden van dit jaar een geschenk omdat ik daardoor sowieso op het heetst van de dag was uitgeschakeld.

Luieren is ruimte en vrijheid

Terug naar de metafoor: luieren als grondstof voor onze ideeën en creativiteit. Lightman zegt in zijn boek dat we sneller zijn gaan lopen. Opgejaagd door onze agenda’s rennen we door het leven. Pauze nemen is voor watjes. Het moeilijke van luieren is dat we de afleiding van telefoon, tablet en onze gedachten moeten zien te parkeren. Niet veroordelen, zoals ik zelf al snel geneigd ben, maar, als in een meditatie ‘vriendelijk en resoluut’ parkeren. De kunst is om dan niet te gaan zitten in het idee dat je iets moet leveren als je luiert. Juist niet! Luieren is ruimte, vrijheid en wie weet komt dat idee. Misschien ook niet, ook prima. Lightman geeft tips: wandel ieder dag een half uur, zet je telefoon 1 uur per dag uit en laat je niet leven door je e-mail.